INICIJATIVA ZA DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O KOMORSKOM SISTEMU

Poštovani privrednici: Preduzetnici, komercijalna  poljoprivredna gazdinstva, mala i srednja preduzeća.

Da živimo u normalnoj državi mi bi smo svi bili ‘Preduzetnicijer obavljamo ekonomsku delatnost svojim sredstvima na sopstveni rizik.

U uredjenim državama  Preduzetnici su vrlo važni nosioci privrednih aktivnosti i kao takvi predstavljaju najvitalniji deo njihovih ekonomija.

U cilju organizovanog razvoja i rešavanja tekućih problema Preduzetnici , to jest mala i srednja preduzeća i preduzetnici imaju svoju organizaciju u okviru Komore za trgovinu i industriju, odnosno  Privredne komore.

Osnovne jedinice komorskog sistema su strukovna udruženja po regionalnim komorama. Regionalne komore i njihova strukovna udruženja  imaju status pravnog lica i učestvuju u telu javnog prava. Strukovna udruženja imaju svoj Savez  strukovnih udruženja u okviru Zajednice komora kojom upravljaju regionalne komore. Podrazumeva se da i Zajednica komora ima staus pravnog lica i da učestvuje u telu javnog prava.

Delatnosti, to jest prava i obaveze su propisane zakonom kako za strukovna udruženja, tako i za regionalne komore i Zajednicu komora.

Ovakvom organizacijom stvoreni su uslovi da sva funkcionalna pamet iz oblasti privrede bude skoncentrisana u komorskom sistemu, a pošto svi delovi komorskog siastema učestvuju u telu javnog prava,onemogućeno je da bilo koja institucija donese neku odluku koja nanosi neku značajniju štetu privrednim subjektima.

Najnormalnija stvar bi bila da sve institucije jedne države, počev od vlade pa na dalje, služe privrednim subjektima na najbolji mogući način. To je moguće samo ako privreda ima svoju instituciju organizovanu na demokratskim principima, a  vladajući sitem je priznaje kao ravnopravnog partnera za kreiranje privrednog ambijenta.

Naša Vlada je ”prihvatila” PKS kao partnera koji predstavlja privredu, ali PKS nije organizovana na demokratskim principima, iz čega proizilazi da PKS ne služi privrednicima već vladajućem sistemu.

Gašenjem regionalnih komora vladajući sistem i PK Srbije su se odrekli ”usluga” regionalnih strukovnih udruženja  čime su potvrdili da nemaju nameru da sa ”privrednom strukom” uredjuju privredni ambijent, već  žele da ”vladaju” privredom bez neke posebne odgovornosti.

Udruženja koja PKS formira na nivou PKS ne mogu da odgovore potrebama privrede  iz najmanje dva razloga:nemaju staus pravnog lica i nemaju vezu sa bazom. Pravo ime za takva udruženja bi bilo : Savetnici Predsednika PKS.    Normalno je da će komorska birokratija i ”odabrani” članovi organa upravljanja, kojima  je zakonodavac obezbedio  velike privilegije, uvek štititi interese vladajućeg sistema.

Zakon o PKS je donet suprotno članu 55, Ustava Srbije koji jemči svakome da može da formira bilo kakvo udruženje koje nije u suprotnosti sa Zakonom, a i da može da ostane van svakog udruženja.

Pokrenut je i postupak kod Ustavnog suda o oceni ustavnosti ovog Zakona koji je potpisalo 47 poslanika, tako da,ukoliko Ustavni sud ne bude odugovlačio sa odlukom, obaveznost članstva u PKS bi trebalo uskoro da bude ukinuta, ali problem organizovanosti malih i srednjih preduzeća, komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika time neće biti rešen.

OUP Čačak je usvojio mišljenje da mala i srednja preduzeća, preduzetnici i registrovana poljoprivredna gazdinstva treba da imaju svoju instituciju u okviru komorskog sistema. Komorski sistem mora da se vrati na regionalnu organizaciju, a osnovna jedinice regionalne komore treba da bude strukovno udruženje. Regionalna strukovna udruženja bi formirala savez strukovnih udruženja na nivou Zjednice komora Srbije.Regionalne komore bi se bavile problemima koji mogu da se rešavaju na nivou regiona, a Zajednica komora bi se bavila zajedničkim problemima, a najvažniji bi bili odnosi sa državnim i inostranim institucijama.

Prava i obaveze kako  kod strukovnih udruženja, tako i kod regionalnih komora i zajednice komora  bila bi regulisana zakonom.

 

Obzirom na postojeće stanje,OUP  Čačak je usvojilo mišljenje da treba pokrenuti  inicijativu za  promenu Zakona o komorskom sistemu u kome bi preduzetnici, mala i srednja preduzeća i komercijalna poljoprivredna gazdinstva imali svoje institucionalno mesto.

Stvaranje ove institucije je osnovni uslov za organizovan razvoj ovog dela privrede, a pošto vladajući sistem,očigledno, nema nameru da je stvori, neophodno je da se pokrenemo i da tražimo da se to uradi jer  održavanje ovakvog stanja vodi samo produbljivanju krize u kojoj se ovaj sektor nalazi.

Kaže se da narod ima takvu državu kakvu zaslužuje. Pokretanjem ove inicijative mi jasno izražavamo nezadovoljstvo položajem i odnosom vladajućeg sistema prema preduzetnicima u širem smislu i tražimo da se to promeni na način koji, takodje,predlažemo.

Glavni cilj pridruživanja EU nisu samo usaglašena ”Poglavlja”,već usaglašavanje sa načinom  privredjivanja u EU. Bez preduzetničke  institucije i strukovnih udruženja,kao osnovne jedinice te institucije, nije moguće organizovano raditi na prilagodjavanju i organizovanju naše privrede u cilju opstanka i zadobijanja što povoljnije pozicije na tržištu EU. Ako ovom  problemu dodamo još i to da je naša realna ekonomija devastirana sankcijama, lošim privatizacijama, pogrešnom deviznom politikom precenjenog dinara, i gurnuta na sporedni kolosek od strane uvozničkog lobija, onda problem stvaranja institucije za zastupanje i predstavljannje interesa malih i srednjih preduzeća postaje još neophodniji.

 

Nije realno očekivati da će naša inicijativa odmah biti prihvaćena jer uticaj našeg OUP na kretanja u društvu biće upravo srazmeran snazi Udruženja, pa prema tome moramo intezivno raditi na povećanju broja članova i ovu inicijativu posmatrati kao jedan dugoročni proces. Ako shvatimo da su preduzetnici, u širem smislu, nakvalitetniji deo privrede, čije organizovanje vladajući sistem opstruira,onda nije teško doći i do razloga za ovu opstrukciju, a to je da i vladajući sistem i privilegovani privrednici žele da zadrže sadašnje pozicije, jer im one omogućuju da ostvaruju svoje interese i uz nepoštovanje kako državnih zakona, tako i prirodnih zakona ekonomije.

Da bi smo još povećali naš uticaj, formirali smo Zajednicu opštih udruženja preduzetnika sa Opštim udruženjima preduzetnika iz Lučana,Gornjeg Milanovca, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Novog Pazara. Cilj Zajednice je razvijanje medjusobnih kontakata i saradnje, a zatim zalaganje za stavranje institucije za zastupanje i predstavljannje interesa malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Prema tome, poštovane kolege, ako želite da dobijete mesto u društvu koje ste svojim radom zaslužili, pozivamo vas da nam se pridružite i  date svoj doprinos našoj inicijativi. Potpisivanjem izjave INICIJATIVA da ste saglasni sa našom inicijativom, ona postaje i vaša.

Potpisan primerak inicijative možete proslediti na mail: oup.cacak@gmail.com, ili doneti lično u prostorije Opšteg udruženja preduzetnika ul. Karađorđeva br. 9.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *